RSS Feed

Fracul…atunci si acum

Ne plac pantofii de inspiratie masculina, camasile, sacourile si palariile. Oare imprumutam din garderoba baietilor pentru ca noi, femeile, putem adopta orice stil si putem  transforma orice piesa vestimentara pentru noi? Sau pentru ca piesele din aceasta categorie transmit incredere si ideea de femeie independenta si stapana pe sine?  Cred ca din toate obiectele vestimentare mai sus mentionate, singura piesa  care necesita mare atentie cand e vorba de purtare este fracul.

Sunt de parere ca acesta reprezinta cel mai inalt standard al elegantei  formale masculine, eleganta intalnita doar in cadrul unor evenimente cu adevarat deosebite.

Cu un traseu in lume inceput in secolul al XIX-lea, fracul si-a pastrat sobrietatea pana in zilele noastre. In trecut era purtat atat de nobili cat si de categorii sociale mai putin privilegiate, desemnand un simbol al principiului egalitatii sociale.

Se pare insa ca  aceasta croiala a fracului era de fapt o ajustare a unei veste cu maneci lungi si lunga pana la genunchi – Justaucorps ( sec. XVII- XVIII). Cu trecerea timpului partea din fata a suferit modificari, ramanand lunga doar in partea din spate si fiind cunoscuta sub denumirea pe care o cunoastem si noi astazi: cea de “frac”.

Regula accesorizarii corecte a fracului spune ca acesta trebuie purtat cu o camasa alba cu revere, brau si papion alb. Nu trebuie uitat pantalonul, care trebuie sa fie  cu vipusca din satin pentru a asigura o tinuta impecabila. Si ca tot am mentionat de brau, acesta trebuie sa se asorteze cu papionul si o atentie deosebita necesita  butonii,  care vin sa completeze perfect tinuta atunci cand se asorteaza cu nasturii camasii.

Astazi, fracul se poarta doar cu ocazii  foarte oficiale, daca pot spune asa, unde eleganta intr-un mod desavarsit constituie dress code-ul evenimentului. Barbatii il poarta la anumite receptii, spectacole pretentioase sau la opera. Daca fracul nu reprezinta si o varianta care sa  avantajeze persoana respectiva, acesta ar trebui inlocuit cu un costum elegant.

Daca tinuta e ireprosabila si totul e asortat pana la cele mai mici detalii, nu trebuie uitat de atitudinea barbatului care poarta frac. Acesta trebuie sa aiba o pozitie dreapta a corpului, sa exprime eleganta si prin felul in care vorbeste si gesticuleaza.

Si pentru ca vorbeam la inceput de femei, Yves Saint- Laurent  a fost cel care a creat in 1966 fracul pentru femei- Le Smoking. Yves Saint-Laurent  a fost văzut de mulți ca designer-ul care l-a împuternicit pe femei, oferindu-le posibilitatea de a purta haine care în mod normal, erau purtate de bărbați cu influență și putere.

In cadrul unui toast organizat in cinstea lui Yves Saint-Laurent pentru “le smoking”, creatorul a declarat ca “pentru o femeie smokingul este o piesa vestimentara cu care femeia va fi mereu in pas cu moda, pentru ca e vorba de stil si nu de moda. Moda vine si pleaca, dar stilul va ramane mereu”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: