RSS Feed

moda…eleganta… creatie

Toata lumea a auzit de Yves Saint Laurent. Lumea adora creatile lui, atat cele vestimentare ,cat si produsele de ingrijire personala ce poarta numele lui.

Trebuie insa stiut ca in spatele tuturor colectiile, se afla oameni care muncesc enorm de mult, renuntand la  viata personala si dedicandu-se cu totul activitatii in lumea modei.

Si daca toate stim de YSL, probabil ca putine dintre noi au auzit de Stefano Pilati. Pentru a afla cine e acesta, ce legatura are el cu lumea modei si mai ales ce inseamna moda in conceptia lui, urmatorul articol devine un ghid important pentru fiecare fashionista.

 

   Stefano Pilati de la Yves Saint Lauren explică de ce nu va mai niciodată la modă să fii la modă

u exagerez deloc dacă spun că Yves Saint Laurent este cel mai cunoscut, cel mai răsunător nume din istoria modei. Stefano Pilati a fost director de creaţie în cadrul companiei în ultimul deceniu, determinând, cu ochiul său analitic pentru design şi cu părerile sale clare cu privire la locul pe care îl ocupă moda în cultura modernă, o nouă eră în istoria modei. Înainte de a veni la YSL, Stefano a lucrat îndeaproape cu Tom Ford şi Miuccia Prada, probabil cele mai inovatoare figuri din moda italiană din ultimii 20 de ani. Stefano era cel mai potrivit candidat pentru preluarea casei de modă valorând peste jumătate de miliard de dolari după plecarea lui Tom Ford, însă asta nu înseamnă că nu a scos din sărite o mulţime de persoane făcând acest lucru. A scrie despre şi a intervieva pe cei din industria modei poate să devină foarte repede un nonsens pretenţios, însă ca să fiu sincer, pentru oameni care – ca şi mine – trăiesc din modă la fel cum alţii trăiesc din muzică sau artă, Stefano este extrem de sincer. Până acum a reuşit să menţină YSL viabil din punct de vedere economic, arborând stindardul eleganţei şi stranietăţii care a fost înălţat mai întâi de mentorul şi şeful său, Yves – un geniu psihotic a cărui nebunie a dat naştere unei noi metode de comunicare. Dar lucrurile se schimbă pentru designeri; trăim vremuri dure şi trebuie să alegem cu grijă ce bătălii merită purtate. Aşa cum spunea Kim Jong-il, „Cel care se teme de schimbare nu va fi niciodată un bun revoluţionar”. Stefano este fără nicio îndoială o figură revoluţionară, care nu se teme de provocări – fie că aceasta înseamnă să lanseze o controversă sau să stea relaxat, în timp ce bloggerii de modă îl mănâncă de fund.  Eu am realizat interviul care urmează cu Stefano, prin intermediul Skype. Se afla la biroul său din Paris, îmbrăcat la patru ace, în timp ce eu mă lăfăiam în patul de acasă ca într-o fotografie de Nan Goldin.

VICE:  Viziunea pe care ai adus-o la Yves Saint Laurent este foarte diferită  –  şi unii ar spune, mai îndrăzneaţă şi mai perversă  –  decât a predecesorului tău, Tom Ford. Sunt persoane în industria modei care nu s-a bucurat prea tare de ideile tale şi a căror opoziţie a trebuit să o înfrunţi?

Stefano Pilati: Sigur că da! M-am confruntat cu multe dificultăţi, şi uneori mă mai confrunt încă. Am urmat calea serioasă, plină de respect, profesională, bazată pe ideea fundamentală de eleganţă la YSL. Însă unele dintre alegerile pe care le iau în ceea ce priveşte colecţiile mele sunt în cele din urmă motivate de componenta de afaceri. Cu toate acestea, cred că tot pot fi considerate alegeri pline de farmec. Parţial poate şi pentru că atunci când am început, compania era pe pierdere – pierdea cam 75 de milioane de euro pe an. Nu am început de la zero, am început de la o pierdere  de 75 de milioane. A trebuit să refac balanţa. Mi s-a cerut să fiu inovator, respectând în acelaşi timp tradiţia de la maison, dar a trebuit să fiu în acelaşi timp comercial şi vândut. Oamenii aşteptau focuri de artificii, dar nu le-am oferit niciodată. A trebuit să consolidez mai întâi bazele.

Poate că simbolul femeii şi al strălucirii, cel puţin în cultura dominantă, este ţinuta de pe covorul roşu – femei din LA îmbrăcate în rochii lungi la ora 4 după-amiaza, aranjate toate de parcă ar fi vreun jurnalist de la un canal de ştiri, şi cu coafuri din anii 1930. Este unul dintre lucrurile cele mai lipsite de eleganţă cu putinţă. Nu avem niciun simbol al eleganţei; nu avem o Grace Kelly. Există femei contemporane pe care le-ai putea considera modele de eleganţă?

În general vorbind, sau cu referinţă la Yves Saint Laurent?

În general.

Ideea mea despre eleganţă – iar asta se referă în egală măsură la femei, ca şi la bărbaţi – este aceasta: eşti elegant atunci când demonstrezi o bună cunoaştere a ceea ce ţi se potriveşte, atunci când poţi să te porţi natural şi să te respecţi pe tine însuţi. Să nu te făleşti. Eleganţa înseamnă ideea de a etala o imagine optimistă despre tine însuţi, pierzându-te, în acelaşi timp, în frivolitatea stilului şi modei. În ziua de azi, nimeni nu mai dă nici doi bani pe eleganţă sau şic. Dacă eşti elegant, eşti aşa pentru tine însuţi, pentru că asta te defineşte, este felul tău de-a fi. Atunci când nu te gândeşti: „Asta e la modă” şi nu cumperi haine ca să demonstrezi ceva prin intermediul lor, atunci eşti pe calea cea bună. Dacă sunt la modă hainele cu talia joasă, iar tu ai un fund mare, atunci las-o baltă, nu-ţi pune blugi strâmţi pe tine. Or să-ţi vină groaznic. Ar trebui să porţi negru; ar fi mai bine. Dar acum serios vorbind, nu e uşor să găseşti femei elegante. Sunt câteva, din care majoritatea sunt în vârstă – şi una, sau poate două dintre ele în întreaga lume au creat un nou stil atunci când erau tinere. Astăzi, când merg laNew York şi mă uit la artă şi modă, văd femei deştepte, iar nivelul este foarte ridicat. Însă există o diferenţă între asta şi a spune că o femeie este elegantă.

Yves Saint Laurent a adus moda străzii pe podiumul de prezentare odată cu colecţia Beat din anii 1960, iar apoi a dat naştere prêt-à-porter-ului. În ultimii 20 de ani sau cam aşa ceva, nu ştiu prea mulţi designeri care să fi cristalizat cultura tineretului în munca lor aşa cum a făcut-o el. Poate doar Raf Simons sau Junya Watanabe. E oficial că relaţia modei cu strada s-a terminat?

Adevarata întrebare este:  Ce poţi să extragi din moda străzii? Fetele poartă toate fuste scurte, colanţi şi geci de piele. Am văzut deja toate astea.  Moda străzii nu m-a învăţat niciodată nimic. Gândeşte-te la acest lucru: Yves Saint Laurent a fost unul dintre primii designeri care a reintrodus conceptul de vintage. Dacă îi citeşti biografia, ai să vezi acolo. Mergea de obicei la Londra la primele pieţe cu haine de mâna a doua şi găsea haine din anii 1930. Aşa a inventat fracul. A cumpărat o jachetă smoking şi a pus-o pe una dintre muzele sale. Aşa au început de fapt majoritatea inovaţiilor sale. Astăzi poţi să faci genul ăla de cercetare, dar e greu să creezi o poveste ca asta, pentru că s-au spus deja prea multe despre aproape orice. Eu personal îmi percep munca asemenea unui artizan. Sunt foarte egocentric în acest sens. Lucrez în domeniul modei ca să-mi exprim propriul eu pentru că este singurul fel în care ştiu să muncesc.

Crezi că moda este înţeleasă greşit pentru că oamenii care o creează vorbesc o limbă diferită de cei care o consumă şi o analizează?

Când intră în magazinul nostru, oamenii îşi imaginează caşmir, eşarfe de mătase, cămăşi din crep, pantofi din piele de crocodil. Evident, facem toate astea, dar e ca şi cum mi-aş da cu tesla în testicule. Am 800 de paltoane de caşmir şi 900 de eşarfe de mătase. Ideea mea este că nu se poate ca munca să fie pentru tine doar o călătorie egoistă. Lucrezi pentru o marcă, iar nu marca ta proprie. Trebuie să te adaptezi. Îmi place să mă las purtat de valul unor idei, dar trebuie să am şi restul companiei alături de mine şi să mă ocup de acei cretini care sunt doar oameni de afaceri – cei care au ruinat moda, oamenii care se mută de la Danone la YSL ca şi cum ar fi cel mai normal transfer din lume.

 

Pentru a citi mai mult despre Stefano Pilati, va recomand cu drag

sursa:http://www.catchy.ro/sfarsitul-elegantei/26204

E adevarat! Nu trebuie sa fii la moda daca nu poti sa fii tu:)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: